fredag den 3. juni 2016

Kun i Kina ..


Vi tilbringer i Kina en stor del af vores tid rigtigt tæt op af kineserne og deres til tider forunderlige kultur. Vi har tre-fire gode kineservenner bestående af Davis, Elvin, Francis og Heli, som er deres engelske navne (den yngre generation af kinesere har altså et kinesisk såvel som et engelsk navn). Vi har set deres universitet og deres dorm, hvor de bor så meget som fire mennesker i køjesenge med skriveborde under. Det var solidt sammenklemt, men også hvad man kan forvente på et universitet med 10.000 studerende, der alle bor der. Chengdu har for øvrigt et sted mellem 10 og 20 universiteter (som mange andre informationer i Kina er det svært at få et specifikt tal).

Derudover drikker vi øl og spiller bordfodbold med en række engelsktalende kinesere og udlændinge hver tirsdag til Couchsurfing-meeting, hvor vi også får et par spøjse samtaler med de der kinesere.

Blandt andet har vi erfaret følgende:
  • ·      Kinesere er uhyre glade for selfies. Vi var på v-lounge (en luksusclub på toppen af en skyskraber i centrum) med en kineser, som vi ikke fik vekslet mange ord med, fordi hun var for optaget af sit eget udseende i kameraet. Derudover har vi ekstraundervisningen hver eftermiddag, hvor Yoyo er med som ”hjælpelærer”. Vi tager hende ofte i, at koncentrere sig mere om sin selfie end undervisningen. En dag kom vi ind på English office, for at se Yoyo dukke frem bag gardinet med ordene : ”ohh, I was just taking pictures with the flowers outside”. Altså ikke AF blomsterne men MED..
  • ·      Kina er et kontrolsamfund. De elsker kontrol. Lige fra vagter i børnehaven, securitytjek ved metroen og portneren ved vores lejlighed som jo lukker omkring kl 23. Herefter må vi vække den sovende dame ved at kalde ”chiffu” (betydende noget i retning af mester) samt give hende et par yuan i hånden.
  • ·      Vi var også en tur i udendørs pool, hvilket først krævede et pasfoto og derefter et bevis på at vi kunne svømme: test på 100 meters svømning og herefter 30 sekunders træde vande. Dette er selvfølgelig ikke nok i Kina, for der sad så meget som seks livreddere og vogtede over den 10-baners pool, der kun var tilladt adgang med svømmebevis. Men de skulle selvfølgelig også vogte, at vi ikke var så frække at lave hovedspring eller at dykke for længe ad gangen..
  • ·      Lidt i tråd med ovenstående kontrol er kinesere eksperter i at kede sig. Børnene i børnehaven kan sidde stille op til to timer, de tre sygeplejerske har en halv time rush hour om morgenen og ellers sidder de troligt/går rundt med hostesaft og kinesisk medicin (der er ikke det, de ikke kan kurere i Kina), samt de mænd der står i en bås/platform med parasol og glor en ganske dag foran diverse vigtige bygninger og hoteller.
  • ·      Kineserne (i hvert fald dem i Chengdu) kan for os godt virke til at være dovne og uentusiastiske i forhold til deres eget liv og drømme - men deres børn går de meget op i! Vi har talt med to, hvis forældre havde valgt deres universitetsuddannelse for dem, og derudover haft en snak med en af de tre headmasters ”The Vicky” (som Yoyo kalder hende). Vicky er vildt glad for Europa og Australien trods hun aldrig har været der, og ønsker at hendes søn (3 år) en skønne dag emigrerer til et af de to steder.
  • ·      Hun er for øvrigt uddannet indenfor international handel men har aldrig arbejdet andre steder end Aimier Beite. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar